In inima deltei

garla Sontea

Garla Sontea, concert extraordinar „broscaresc”

Au fost patru zile in inima deltei, patru zile de ratacire printr-un mic paradis.

Intalnirea a avut loc in Tulcea, pe faleza, de acolo de unde vin si pleaca vapoarele clasice. Aici am lasat masinile in siguranta, in parcarea cu taxa (5 ron/zi).  Este putin mai dificil cu lansarea la apa aici, malul este abrupt, si  conteaza mult nivelul Dunarii. Sunt aici niste trepte si cu putin ajutor poti pune caiacul la apa. De obicei aici stau si barcile pescarilor din care te poti urca usor in caiac. am plecat relativ devreme, eu si Adrian, atati am ramas, doar noi am plecat mai departe, vremea se anunta superba.

Ziua 1 – 25km

Tulcea – Canalul Mila 35 – Canalul Sontea – Lacul Nebunul – Canalul Pintilie
Un traseu de 25 km, relativ usor, avand in vedere ca am pierdut noaptea sofand. Am intrat pe Mila 35 apoi dreapta pe la jumatatea distantei dintre bratul Sf. Gheorghe si Sontea. Sunt doua canale aici pe care poti intra spre lacul Mester, dar tine mult de nivelul apei. A meritat pe deplin scurtatura, undeva spre finele ei, acolo unde se intalneste iara cu Sontea vegetatia de suprafata arata ca un covor verde, superba imagine. La finalul acestei zile ne asteapta o ciorba de peste, preparata si servita cum numai in delta poti gasi. Am fost doar doi, o ciorba nu iese buna decat daca-i facuta la ceaun, asa ca am servit un platou cu peste prajit si maioneza de usturoi, a fost pe saturate si ne-a ramas si pentru ziua urmatoare.

In apropierea satului Letea

Ziua 2 – 20-25km

Canalul Pintilie – Cotul Candura – Lacul Baclanestii Mari – Canalul Razboita – Canalul Olguta -Mila 23

Traseul este foarte frumos cu locurile de popas putine. In aceasta zona si perioada malurile au fost  inundate dar ne-am descurcat. Am plecat dimineata devreme, apa foarte linistita si o liniste magica. Am traversat lacul Baclanesti,  peisajul absolut uimitor, ca un labirint de apa trebuie sa stii bine in ce directie vrei sa mergi. Imediat dupa ce iesim din Baclanesti traversam lacul Fortuna facem o pauza bine meritata si continuam pana la Mila 23 unde aprovizionam,  o bere rece si ceva de mancare. Seara se lasa usor dar noi deja gasisem locul de campare, undeva aproape de sat pe canalul Eracle.

Ziua 3 – 20-25km

Mila 23 – Canalul Eracle – Canalul Lopatna – Cherhanaua Matita – Lacul Matita – Lacul Merhei – Padurea Letea

Dimineata  la drum,  pe canalul Lopatna, un canal foarte serpuit, pana la capatul lui acolo unde se intalneste cu lacul Matita. Acolo am facut si un popas, am mancat ceva si ne-am pregatit pentru traversarea celor doua lacuri, Matita si Merhei.

O vreme frumoasa dar ceva nori ne amenintau si se apropiau destul de repede, dupa ce am terminat traversarea incepuse sa si picure. Aici am asteptat putin pana ce un domn pescar di Letea ne-a carat caiacele pana in sat cu caruta. Pe vremea aia inca nu era dragat canalul ce face legatura cu satul dinspre Merhei. Ajunsi in sat am dat de doamna Viorica, am mancat bine aici ne-am cazat si-am plecat a doua zi spre Sulina cu bateriile incarcate. La Doamna Viorica se mananca chiar bine, recomand.

Ziua 4 – 20km
Letea – Sulina

Dimineata, o scurta vizita prin padurea Letea, dupa care inapoi la caiace si la drum, ziua 4 ceva mai usoara. Lasam satul Letea in urma si pe un canal plin de nuferi ne indreptam incet spre Sulina. Cu doar o pauza de masa ajungem repede in port si cautam cazare Banatul inca nu ajunsese. Cam ciudat cu cazarea prin Sulina, in sezon cu greu gasesti ceva mai ales pentru o seara. Cazare am gasit, Banatul a ajuns la program, am incarcat caiacele apoi inapoi la pensiune unde am mancat ceva, nu extraordinar pe cun se anuntase dar bun.

Ziua 5 – 71km (cu vaporul:)
Sulina – Tulcea
Plecarea, dimineata devreme din Portul Sulina la ora 7:00 . Sosirea in Tulcea la 11:00

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *